Jag hör fler och fler som tar till sig det här med matkassar. Man kan förstå varför. Konceptet är enkelt. Man beställer via nätet och efter några dagar får man råvaror levererade hem till ett bestämt antal middagar framöver. Med i kassarna följer tydliga recept och instruktioner. Fördelarna är många. Det är tidssparande, man slipper bära tunga kassar, man behöver inte ens argumentera inför sin sambo om varför det är bättre att just denne handlar istället. Vidare upplever jag middagarna som varierade och maten har ett genomgående högt näringsvärde.
Ett problem kvarstår dock. Hur väljer jag matkasse? Vilka leverantörer är andra nöjda med? Är de dyrare verkligen bättre? Aktörerna är många och det är lätt att frestas av prova-på-erbjudanden och lockgåvor. Jag vill ju bara ha den bästa produkten utifrån mina egna preferenser, utan att för den delen behöva sitta och leta i oändlighet.
En bra sida som redan har gjort allt tråkigt jämförelsearbete åt dig är matkasse.se. Härifrån är det enkelt att handla direkt. På sidan behöver man bara skriva in sitt postnummer. Ett knapptryck senare presenteras de företag som levererar just hem till dig. Vill man dyka djupare kan man välja att förfina sin sökning. Redan färdiga förslag på filtreringar finns presenterade och jag får enkelt stöd om jag vill söka mer passivt. Jag kryssar i två rutor och har därmed berättat att jag söker efter ekologisk mat som är barnvänlig. Smidigt. Det jag gillar bäst är hur redan min första sökning genererar en lättöverskådlig lista på olika alternativ, där information om pris, kundomdömen och utförande presenteras. Enklare att välja än så utan att få känslan av att man förbisett någon aktör blir det inte.
Matkasse.se kan närmast beskrivas som en portal, där du som konsument snabbt hittar rätt. När du stänger ned sidan finns det en stor chans att ”det där med mat från nätet” plötsligt inte längre är något du skjutit upp på morgondagen.
Ni som känner mig närmare vet ju att jag minst en dag i veckan, oftast söndagar, beger mig iväg för att äta indiskt. Idag stannar jag hemma och lagar själv. Receptet hämtar jag från Linas matkasse. Det blir indiska köttbullar i smakrik sås, toppat med pistagenötter och en frisk gurksallad därtill. En komplett rätt. Detta är ett bra exempel som visar hur spännande det kan bli när man får lite hjälp med inspirationen. Vill jag sen som lekfull hemmakock sätta min egen prägel så står det mig fortfarande fritt. I min version av receptet blandar jag ned några russin och toppar med riven kokos.
Indiska köttbullar med pistage och frisk gurksallad – recept 4 personer
1 citron
1 dl vispgrädde
1/2 grön chili
1 gul lök
1/2 gurka
nötfärs ca 500 g
persilja 1/2 kruka
pistagenötter (osaltade ca 150 g)
1/2 rödlök
3 st vitlöksklyftor
3 1/2 dl basmatiris
1 krm chiliflakes
1 tsk curry
1 tärning kycklingbuljong
1 tsk ingefära (malen)
1 tsk kanel (malen)
1 tsk kardemumma (malen)
1 dl vatten
1 msk olivolja
1 tsk salt
2 msk smör
2 tsk socker
1 1/2 tsk spiskummin
1/3 dl ströbröd
1 msk vetemjöl
3 dl mjölk
(3/4 dl russin)
(2 tsk zestad färsk kokos)
Koka riset enligt instruktionerna.
Blanda ströbrödet med mjölken i en bunke. Låt svälla i några minuter.
Pressa sedan ned 1 vitlöksklyfta i bunken. Tillsätt spiskummin, kanel, kardemumma, ingefära och salt. Ha ned färsen och blanda väl. Jag använder händerna. Det är viktigt att ströbrödet blandas ut väl i färsen.
Forma ca 16 köttbullar. En jämn storlek är viktigare än antalet.
Strimla den gula löken och finhacka resterande vitlök.
Fräs upp smör med lök och vitlök i en stekgryta eller panna med höga kanter.
Blanda sedan ned vetemjölet. Rör om. Ha i mjölken, grädden, vattnet och tärningen med kycklingbuljong. Krydda upp med curry, chili flakes och socker. Låt sjuda ihop i några minuter. Smaka av med peppar och salt.
Lägg sedan ned köttbullarna och låt sjuda under lock i 7-9 minuter eller tills de är klara. Rör om några gånger under tiden. (Här har jag även ned en näve russin, men de ingår inte i originalreceptet).
Under tiden förbereder jag gurksalladen. Dela gurkan på hälften. Halvera sedan den ena halvan på längden och gröp ur kärnorna med en matsked. Tärna gurkan fint. Finhacka en halv chili och en halv rödlök. Placera allt i en skål med gurkan och blanda med saft och zest från en citron. Smaka av med salt och olivolja.
Mortla pistagenötterna grovt.
Servera slutligen de färdiga köttbullarna med basmatiris. Den friska, lite syrligare gurksalladen blir ett bra komplement till den gräddiga såsen.
(Över den färdiga grytan river jag gärna färsk kokos precis innan servering. Pistagenötterna serverar jag direkt vid bordet. Jag tycker de förblir mer knapriga och är godare så).
(Detta inlägg är sponsrat av matkasse.se och är något jag erhållit ekonomisk ersättning för).